Stiri si noutati travellot

toate stirile

Cum se obtine dreptul de muncă īn Anglia

• de anumite facilităti beneficiază numai cei care au lucrat mai mult de un an īn Anglia • lucrătorii romāni nu pot fi plătiti sub salariul minim britanic •
Desi marea Britanie a impus restrictii pe piata fortei de muncă pentru lucrătorii romāni, există si prevederi pentru anumite categorii de personal, care beneficiază pe teritoriul acestui stat de facilităti. Acestea se aplică īn cazul cetătenilor romāni care au fost angajati legal īn Marea Britanie, pentru mai mult de un an. Acestia pot obtine dreptul de muncă neīngrădit prin prezentarea documentelor doveditoare la Home Office (Centrul de procesare a aplicatiilor de muncă si rezidentă, din cadrul Ministerului de Interne britanic, din Sheffield). Dovada se face prin extrasele de salariu (payment slips) sau prin scrisoare de la angajator. Persoanele angajate legal nu pot fi plătite sub salariul minim britanic, de 5,35 lire sterline pe oră, pentru cei cu vīrsta de peste 22 ani. Īn cazul salariatilor cu vīrsta cuprinsă īntre 18 si 21 de ani, acestia trebuie să primească un salariu minim de 4,45 lire sterline pe oră. Orice plată sub aceste bareme trebuie sesizată autoritătilor competente īn acest domeniu, respectiv la Home Office. Informatiile de la Departamentul pentru Muncă īn Străinătate despre dreptul de muncă al romānilor au ca sursă Ambasada Romāniei la Londra. Procesarea solicitărilor de muncă sau de rezidentă īn Anglia este de competenta Home Office, iar, după īnregistrarea solicitărilor si introducerea datelor solicitantului īn baza de date a institutiei, urmează analizarea acestora, ulterior eliberīndu-se certificatul sau autorizatia de muncă. Īn caz de aviz favorabil, autoritătile transmit răspunsul către solicitant. Lucrătorii calificati pot desfăsura o activitate salarială īn baza unei autorizatii de angajare care se obtine tot de la Home Office. Firma angajatoare are obligatia de a demonstra că a făcut publicitate locului de muncă si trebuie să justifice de ce a preferat o persoană din Romānia unui cetătean britanic. Dacă se obtine acceptul, muncitorul romān va depune un alt dosar la Centrul din Sheffield, iar angajatorul are obligatia de a-l informa despre actele necesare. Autorizatia de muncă este limitată la angajatorul respectiv, iar, dacă se doreste schimbarea patronului, īntreaga procedură, care durează circa 25 de zile lucrătoare, trebuie reluată. De mentionat este faptul că īn intervalul de obtinere a actelor, adică cele 25 de zile lucrătoare, titularul cererii nu are drept de muncă. Pot lucra īn Regat si studentii romāni, dar numai īn limita a 20 de ore săptămīnal si cu obtinerea autorizatiei de la institutiile competente. Este necesară dovada studiului la o unitate de īnvătămīnt īnscrisă īn Registrul de Institutii Educationale al Ministerului de Educatie britanic. Pentru studenti nu este nevoie de un alt certificat, dacă schimbă angajatorul. Liber profesionistii nu au nevoie de autorizatie, dar īn cazul īn care la controalele efectuate de Home Ofiice se găseste fortă de muncă ilegală, amenda este de 1.000 de lire sterline. Pentru 2007, britanicii intentionează să recruteze personal din Romānia si Bulgaria pentru muncă sezonieră īn agricultură. Deocamdată, pentru lucrătorii romāni este deschisă Schema pentru procesarea alimentelor si se preconizează ca, īn acest an, să fie recrutată fortă de muncă īn domeniu si din tara noastră. Accesul la aceste schemele sectoriale se face urmīnd aceeasi procedură ca si īn cazul angajării lucrătorilor calificati, iar initierea procesului de īncadrare apartine firmei angajatoare. Acest tip de contracte au de regulă o durată de un an, iar, la expirarea acestei perioade, lucrătorul romān devine eligibil pentru obtinerea dreptului de muncă nelimitat īn Marea Britanie. Acest drept se solicită si se obtine tot de la Home Office.
permanent link 13414 views 26 Oct 2007 13:41:19
||
Familie din Anglia, au nevoie de aupair incepand cu: 10/2016, pentru minim 6 luni detalii...
RSS |XML sitemap | © 2003 - 2016 travellot™. | top | termeni